Studie

De meeste leden van Proteus studeren aan de TU, de Haagse Hogeschool of Hogeschool InHolland. Deze studies vragen over het algemeen om een een goede inzet en het verenigingsleven goed combineren met je studie is dus belangrijk, je komt immers naar Delft voor je studie.

Proteërs zijn over het algemeen gemotiveerde studenten, die weten hoe belangrijk het is om je BSA te halen. Daarnaast helpen de trainingen met het vinden van een ritme, iets wat meewerkt voor het indelen van je zelfstudie. Roeiers kunnen hierdoor goed een balans vinden tussen studeren, sporten en vrije tijd.

Tenslotte is er met ruim 900 actieve leden altijd wel iemand die dezelfde studie doet en je dus kunnen helpen met je vakken. Ook studeren veel Proteërs samen in de bibliotheek of ergens anders op de TU. Hier komt het bestuur in de tentamenweken vaak langs met koffie, thee en koekjes voor de laatste boost voor de tentamens!

van de leden vindt dat er bij Proteus ruimte is voor zowel ambitieus roeien als studeren.

van de leden heeft hun BSA* in hun eerste jaar bij Proteus gehaald.

van de leden combineert het liefste hun studie met verenigignsleven ernaast.

*BSA: Bindend Studie Advies, de eerste 45 studiepunten die nodig zijn om het eerste jaar te halen.

Kun je alleen roeien bij proteus?
Het uitgangspunt van Proteus is de roeisport, maar daarnaast valt er nog veel meer te doen! Zo wordt er elke dinsdag en donderdag gegeten en geborreld en worden er regelmatig feesten georganiseerd. Ook heeft Proteus 53 commissies die uit leden van verschillende jaarlagen en ploegen bestaan. Ze variëren van wedstrijden of feesten organiseren, fotograferen, programmeren tot de vereniging draaiende houden.
Heeft Proteus een ontgroening/KMT?
Proteus heeft geen ontgroening of KMT, wel kennen wij de InRoeiTijd ofwel IRT. De IRT verstrijkt zich gedurende de eerste vijf weken van het college jaar. Tijdens de IRT leer je alle verschillende kanten van de vereniging kennen, en zul je 2x per week zelf in de boot stappen. Voordat je zelfstandig het water op kan is het belangrijk dat je leert wat je wel en niet moet doen om veilig te kunnen roeien ons water. Van 25 tot 28 Augustus vinden er daarom Activiteitendagen plaats op Proteus waarin jij als aankomend lid uitleg zal krijgen over roeien als sport, en veilig roeien op de Schie. Wij verwachten dan ook van aanstaande leden dat ze aanwezig zullen zijn.
Hoe word je lid?
Tijdens de OWee (14 - 23 augustus 2020) kun je je inschrijven. Aan het eind van elke dag zal er geloot worden om te bepalen wie er bij ons mag komen roeien, als je ingeloot bent zul je de volgende ochtend een bericht van ons ontvangen, waarin staat hoe jij je inschrijving definitief kan maken. Als je niet gelijk ingeloot wordt, doe je automatisch mee met de loting van de volgende dag. Hoe eerder je je dus inschrijft, hoe meer lotingen je mee kan doen en hoe groter dus de kans dat je ingeloot wordt.
Moet je al kunnen roeien voordat je bij Proteus komt?
Nee, je hoeft niet te kunnen roeien voor je lid wordt bij Proteus. Het merendeel van onze leden had geen of nauwelijks roeiervaring toen ze lid werden bij Proteus.
Hoe vaak train je bij Proteus?
Hoe vaak je traint, mag je bij Proteus zelf bepalen. In de InRoeiTijd zullen er per week 2 trainingen voor je ingepland worden. Na deze vijf weken kun je ervoor kiezen om selectie te lopen en te gaan wedstrijdroeien, waarbij het aantal trainingen per week rustig wordt opgebouwd, om uiteindelijk bijna dagelijks te trainen en topfit te worden. Als competitieroeier plan je al je trainingen zelf in, hoe vaak er per week geroeid wordt, kan je dan ook helemaal zelf bepalen. Je kan er dus voor kiezen om 5x per week te trainen, maar als jij liever maar 2x per week in de boot zit, is dat ook helemaal prima!
Hoe combineer je je studie met roeien?
Je komt natuurlijk naar Delft voor je studie, dus vooral in het eerstejaar is het heel belangrijk dat je je Bindend Studie Advies (BSA) haalt en genoeg tijd in je studie kan steken. De trainingen kunnen je helpen bij het vinden van een ritme, waardoor het indelen van je zelfstudie ook beter gaat. Roeiers kunnen hierdoor goed een balans vinden tussen studeren, sporten en vrije tijd. Daarnaast is er met ruim 900 active leden altijd wel iemand die dezelfde studie doet en je dus kunnen helpen met je vakken en studeren veel Proteërs vaak samen. Voor meer vragen over het studeren binnen proteus, kijk even op die studie pagina op de website!
Wat doe je bij Proteus als je al roeiervaring hebt?
Als je al roei-ervaring hebt, of het nou veel of weinig is, zal je snel in contact komen met onze commissie genaamd "JO JO". Je kan deze mensen vinden door het te vragen in een zoom gesprek of een appje te sturen naar Iris. Aan deze commissie kan je al je vragen stellen en ze zullen met je meedenken over wat voor jou het beste en leukste is om te gaan doen. Veel jeugdroeiers beginnen met meetrainen in de voortraining en gaan daarna óf wedstrijdroeien óf een ploeg vormen. Deze ploeg kan bestaan uit andere jeugdroeiers maar ook uit ouderejaars op Proteus. Vertel vooral zo snel mogelijk wat je roei-ervaring. Op die manier kunnen we je het beste helpen om een goede plek te vinden!
Gekke woorden/woordenboek
Zoals je zal merken, worden er in Delft veel afkortingen gebruikt. Daarnaast hebben studenten onderling nog wel eens hun eigen vocabulair. Daarom hebben we alvast een klein woordenboekje gemaakt om jullie op weg te helpen.

EJD, EJL, EJZ: Afkorting voor een EersteJaars Dames, Licht en Zwaar. Dit zijn de namen voor de eerstejaars wedstrijdroeiers.
‘Vo: Bravo, een uitspraak die aanduidt dat de spreker iets mooi vindt.
BoWa: Botenwagen, essentieel om roeiboten van A naar B te verplaatsen voor wedstrijden, trainingskampen of de toertocht.
C4+: Een brede boot voor 4 roeiers en een stuur, ideaal om je eerste roeihalen in te maken.
Compo: Competitieroeier
De Beuk: Het verenigingsgebouw van Proteus.
Fellow: De Fellowship, een gebouw op de campus vlakbij Proteus waar veel leden samen of individueel studeren.
Inschrijven: Nu doen!
Meter: Naast een gebruikelijke lengtemaat ook de benaming voor 9 biertjes
Paal: Roeispaan
PEIK ‘20: Proteus-Eretes Introductie Kommissie 2020, de leukste commissie van Proteus.
Unit: Eenheid, nooit vergeten op je tentamen OF Benaming voor een mooi voorwerp.
Wedstro: Wedstrijdroeier.